- Vanaf 1 januari 2027 komt er definitief een einde aan de salderingsregeling.
- Stroomkosten voor huishoudens met zonnepanelen zullen daarom gaan stijgen.
- Huiseigenaren met zonnepanelen moeten rekening houden met een lagere terugleververgoeding voor zonnestroom.
- Lees ook: Eigenaren van zonnepanelen betalen fors meer voor terugleverkosten: stijging van 18% in zes maanden.
Afgelopen dinsdag stemde de Eerste Kamer definitief in met de afschaffing van de zogenoemde de salderingsregeling voor zonnepanelen. Daarmee komt er een einde aan de regeling die het mogelijk maakt voor zonnepaneeleigenaren om de elektriciteit die zij aan het net leveren, weg te strepen tegen stroom die ze afnemen van hun energieleverancier. Vanaf 1 januari 2027 wordt de regeling definitief beëindigd.
De salderingsregeling bood een aantrekkelijke manier voor eigenaren van zonnepanelen om hun investeringen terug te verdienen. Momenteel mogen ze de stroom die zij produceren en terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze afnemen, omdat hiervoor hetzelfde energietarief geldt. Vanaf 2027 wordt dat anders: stroom die wordt teruggeleverd aan het net levert een lagere vergoeding van de energieleverancier op, vergeleken met de prijs die klanten betalen voor de stroom die ze afnemen.
De salderingsregeling droeg in de afgelopen jaren bij aan de groei van zonne-energie in Nederland, met steeds meer huishoudens die, gestimuleerd door de regeling, over de streep werden getrokken om zonnepanelen aan te schaffen.
De terugleververgoeding die vanaf 2027 gaat gelden, moet de eerste drie jaar na de afschaffing van de salderingsregeling op minimaal 50 procent van de consumentenprijs liggen. Maar vanaf 2030 hebben energiebedrijven de vrijheid om zelf te bepalen hoe hoog deze vergoeding is, zolang het om een ‘redelijk’ tarief is.
Dit betekent dat de financiële voordelen voor eigenaren van zonnepanelen aanzienlijk kunnen dalen.
Naast de terugleververgoeding zijn er voor eigenaren van zonnepanelen sinds een aantal jaar ook terugleverkosten. De vraag is hoe die worden gereguleerd, als de salderingsregeling vanaf 2027 wegvalt.
Financiële impact afschaffing salderingsregeling
De veranderingen die de afschaffing van de salderingsregeling met zich meebrengt, hebben aanzienlijke financiële gevolgen voor huishoudens met zonnepanelen.
Volgens berekeningen van Independer zullen huishoudens met een gemiddeld energieverbruik, die beschikken over tien zonnepanelen, hun stroomkosten zien stijgen.
Als je uitgaat van een verbruik van 3.500 kWh stroom per jaar, tien zonnepanelen en een consumentenprijs van 0,25 euro per kWh, zijn er verschillende scenario's mogelijk. In de tabel hieronder is te zien wat er gebeurt, als de terugleververgoeding van de energieleverancier respectievelijk 50 procent, 65 procent of 80 procent van de consumentenprijs voor stroom is.
Te zien is dat bij een terugleververgoeding die de helft van de consumentenprijs voor stroom bedraagt, de kosten met ruim 200 euro op jaarbasis oplopen.
De terugverdientijd voor nieuwe zonnepanelen kan door het afschaffen van de regeling langer worden, afhankelijk van hoelang huiseigenaren hebben kunnen profiteren van de salderingsregeling. Zo schat Independer dat zonnepanelen die 2020 zijn aangeschaft, nog net zijn terugverdiend als de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft.
Voor zonnepanelen die in 2025 worden aangeschaft, is de geschatte terugverdientijd 14 jaar. Koop je in 2027 zonnepanelen zonder te kunnen profiteren van de salderingsregeling, dan stijgt de terugverdientijd naar 16 jaar.
Desondanks blijft investeren in zonnepanelen een financieel verstandige keuze, schrijft Independer. Huishoudens zonder zonnepanelen betalen gemiddeld 850 euro per jaar aan stroom, terwijl degenen met zonnepanelen hun kosten met 400 euro kunnen verlagen, zelfs met de verwachte daling van de terugleververgoeding. Vooral op de lange termijn, blijven zonnepanelen daarmee een waardevolle investering.
Oproep om zonnepanelen aantrekkelijk te houden
Als het aan de Vereniging Eigen Huis ligt, zijn er nog extra maatregelen nodig om zonnepanelen aantrekkelijk te houden. Zo stelt de belangenclub van huiseigenaren dat er subsidies moeten komen voor de aanschaf van zonnepanelen of dat er een garantie moet komen voor een vaste terugleververgoeding van zonnestroom. Dit zou niet alleen de financiële situatie voor huishoudens verbeteren, maar ook bijdragen aan de bredere klimaatdoelen van Nederland, schrijft de VEH in een reactie op het afschaffen van de salderingsregeling.
Ook roept de organisatie de overheid op om eigenaren van zonnepanelen te ondersteunen bij het maximaliseren van het directe verbruik van zonnestroom. Dit kan door het stimuleren van energieopslagoplossingen, zoals thuisbatterijen, die het mogelijk maken om geproduceerde energie tijdelijk op te slaan en efficiënter te gebruiken. Dit vermindert de afhankelijkheid van energieleverancier.
De overheid kan ook helpen door het ontwikkelen van infrastructuur die het voor huishoudens gemakkelijker maakt om hun energieverbruik aan te passen aan de productie van zonne-energie, aldus de VEH.